donderdag 29 april 2010

Ding 13

GoogleDocs kennen we natuurlijk al van het beleidsplan. Erg handig als je wilt dat meerdere mensen hun mening of hun kennis delen. En zo samen een document maken. Dus met name intern geschikt, denk ik. GoogleDocs werkt erg makkelijk vind ik. Jammer dat ik niet in mijn documenten kan komen (komt doordat bij mij alles in mijn Alkmaar-map staat) Dan kon ik gelijk wat bestanden doorsturen en kijken of er veel reactie op komt. Meestal mail ik mijn stukken als ik het ergens anders moet ophalen, maar volgens mij kan je niet bij GoogleDocs in je mailbestand komen? Of wel?Een tekening leek mij ook wel grappig om te gebruiken. Ben benieuwd wat daar uit zou komen. Maar helaas was dat geblokkeerd.
Ga nu lekker naar buiten, genieten van het mooie weer en de koninginnenmarkt.

dinsdag 27 april 2010

Ding 12

Aanmelden bij twitter is zo gebeurd. Handig dat er gelijk gekeken wordt of er in mijn adressenbestand van mijn mail mensen op twitter te vinden waren. Was bij mij niet zo omdat ik mijn gmail nergens anders voor gebruik. Wel kreeg ik bij elke nieuwe pagina de melding 'wilt u de onbeveiligde items weergeven'?. Heeft iedereen dat of zijn de pc's in HHW zeer goed beveiligd? Leuk om mensen te vinden die ik ken (heb ook een d-message gestuurd) en natuurlijk even kijken wat bepaalde beroemdheden te vertellen hebben.
Ook heb ik (weer eens) op de site van bibliotheekkennemerwaard gekeken naar de laatste tweets. Veel boekentips, cd tips of over activiteiten en enkele RT. Vroeg me af of er veel reacties komen van publiek. Volgens mij valt dat jammer genoeg wel tegen. Daarom eens gekeken naar de twitter van Museum Boerhaave (stond in dat filmpje dat dat daar zo goed werkte) maar daar haakte ik snel af, begreep niet helemaal waar die tweets over gingen...
Wel zie ik mogelijkheden voor twitter in de bieb. Natuurlijk om je eigen netwerk te vergoten, maar ook weer een middel om je klanten te bereiken.

donderdag 22 april 2010

Ding 10 en 11

Eerst naar Delicious gekeken. De video uitleg gaf een goed beeld van wat Delicious nu eigenlijk is en hoe het werkt. Ik heb zelf geen overvolle favorietenlijst maar evengoed kan ik er de voordelen wel van inzien. Ten eerste : Handig dat je er niet alleen op je eigen pc bij kunt maar ook op anderen pc's (handig in Bibliotheek Kennemerwaard). Ten tweede: je kan de lijst ordenen door middel van tags. En als laatst natuurlijk dat je kunt kijken naar elkaars favorietenlijsten en elkaar weer kunt aanvullen.
Vandaag meteen verder gegaan met de Wiki (ik loop een beetje op achter, dus probeer nu de vaart er weer een beetje in te krijgen). Samen werken aan bijvoorbeeld een handleiding of reglement klinkt ideaal. Vooral omdat we in bibliotheekland toch vaak ieder voor zich het wiel proberen uit te vinden. Ook is het misschien te gebruiken om klanten mee te laten denken over een project in de bibliotheek.
Even oefenen op de oefenwiki van 23 dingen gaf veel helderheid. Ik zelf heb een website neergezet op de pagina, maar bedenk me nu dat het handiger was om dat bij Delicious toe te voegen (alleen kan je dan natuurlijk weer geen tekst toevoegen). Komt misschien toch doordat ik er nu twee achter elkaar doe?

dinsdag 20 april 2010

Ding 9

Ik ben er nu wel achter dat er tal van mogelijkheden zijn. Ten eerste vind ik deze manier van cursus volgen geweldig. Prettig om zelf te bepalen wanneer je weer verder gaat en om dus je eigen tempo te bepalen. Ook fijn dat je de gelegenheid hebt om je in bepaalde dingen helemaal te gooien en andere dingen sneller af te werken. Net waar je interesses en behoeften liggen.
Deze manier van opleiden kan wat mij betreft veel vaker gebruikt worden in de bibliotheek.
Blogs kunnen ook gebruikt worden om publiek op de hoogte te houden, bijvoorbeeld bij start van bepaalde projecten. Het leuke ervan is dat mensen kunnen reageren zodat ze de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen.
Wat mij in het begin van deze cursus verbaasde is de hoeveelheid informatie die op je af komt. Dus het is erg belangrijk om goed te filteren. RSS is erg handig. Alleen soms ontbreekt mij nog de tijd om alles bij te houden, maar voor je werk zeker bruikbaar.
Flickr kan gebruikt worden voor PR. Het bewerken van foto's vond ik erg leuk en zou je kunnen gebruiken in posters en folders. Verder belangrijk om je via Flickr en You Tube e.d. te profileren als bibliotheek.
Het belang van 23 dingen is, denk ik, dat je makkelijker en sneller contact kunt maken met onze klanten en kan inspringen op hun behoeften. Ook kunnen wij (de mensen die werken in Bibliotheek Kennemerwaard) veel gebruik maken van alle handige dingen.

dinsdag 13 april 2010

Ding 7 en 8



Heb inmiddels de tijd aangepast en mij daarna weer op Flickr gestort. Leuk om al die foto's te bekijken maar weet verder (nog) niet wat ik er aan heb voor de bibliotheek.

Leuker vind ik het om een foto te bewerken. Wat zijn er veel mogelijkheden en met name voor privegebruik interessant. Deze foto van Lise heb ik bewerkt en er een pop-art poster van gemaakt met BigHugeLabs. Veel mogelijkheden op die site. Ook de Calender lijkt mij erg handig. Verder nog bij Glitterfoto gekeken maar die site vond ik erg tuttig.

donderdag 8 april 2010

Ding 6


Nadat ik mij verdiept heb in Netvibes (ding 4) heb ik gekeken, volkomen nuchter, naar Flickr. Eerst wat filmpjes over Flickr en wat links bekeken en vervolgens naar een heleboel foto's. De foto hiernaast vond ik wel toepasselijk om te plaatsen (geplaatst op Flickr door Sttijn) aangezien ik nauwelijks geslapen heb vannacht door mijn huilende baby. Hou het verder ook voor gezien...

donderdag 1 april 2010

Ding 4 en 5

Ding 4 en 5.
Ben weer eens begonnen en zie dat Ding 4 er niet meer op staat. Of kijk er over heen? Ik heb mij maar aangemeld bij de andere bloggers. Neem aan dat dat volodoende is of mis ik iets?
Verder gekeken op verschillende sites naar het RSS symbool en mij aangemeld bij diversen. Natuurlijk om te beginnen bij Bibliotheek Kennemerwaard. Soms was het wel even zoeken op verschillende sites, maar het is inderdaad erg handig allemaal.
Leuk om reacties te lezen en te kijken op de andere blogs.
En inderdaad heerlijk: een Wieckse Witte. Dronk er eentje toen ik begon met Ding 1 en het ging gelijk vanzelf...