donderdag 17 juni 2010

Ding 23

Alweer bij het laatste ding! Alhoewel, ik zag ding 24 nog staan en daar ga ik zeker naar kijken. Ik gebruik namelijk vaak Google maps voor mijn werk. Vaak om te kijken hoe ik moet fietsen, maar ook om te zien welke scholen er in een bepaalde wijk zijn. Omdat dit nog niet altijd goed werkt zitten er in ding 24 misschien nog tips.
Om ding 23 goed te kunnen doen heb ik mijn hele blog nog eens doorgelezen en dan moet ik constateren dat ik door deze cursus veel heb geleerd. Toen ik hiermee begon waren veel dingen toch erg vaag en nu vind ik het allemaal maar heel gewoon dat ik dat allemaal weet. Dat ik aan deze cursus begon overviel de hoeveelheid informatie me maar inmiddels gaat het allemaal een stuk makkelijker doordat je bekend ben met de werkwijze.
De manier van cursus volgen vond ik ideaal. Zelf je tijd kunnen indelen, zelfstandig werken en zelf bepalen of je dieper op de materie in wilt gaan spreken mij erg aan.
Voor mijn werk in de bibliotheek (maar ook privé) zijn er veel dingen die ik kan en ga gebruiken. Maar er zijn ook dingen waar de bibliotheek wat mee moet doen. Handig om zelf te gebruiken zijn; RSS, GoogleDocs/Wiki en GoogleReader. Het gebruik van sociale netwerken gaat erg makkelijk en zal ik gaan gebruiken voor netwerken (contacten leggen, ideeën opdoen). Voor de PR/onze website zie ik mogelijkheden met YouTube, Flickr en podcast/vodcast. Meer contact met de klant via chat, twitteren. En meer mogelijkheden voor de klant met My Discoveries, mijnbibliotheek.nl, LibaryThing, muziekonline.
Verrassend dus hoeveel er mogelijk is!

donderdag 10 juni 2010

Ding 21 en 22

Ding 21

In het verleden heb ik mij wel eens gestort op de aquabrowser in verband met Biebsearch dus ik ben er een beetje mee bekend. Er is altijd veel kritiek op de woordenwolk en ik kan mij daar wel in vinden. Inderdaad, je komt snel op allerlei andere onderwerpen en je kan de draad snel kwijt raken (ook wel herkenbaar met deze 23 dingen cursus). Aan de andere kant; je bent er zelf bij en als je weet wat je wilt hoef je niet te kijken bij alle andere onderwerpen en het kan je ook op ideeen brengen waar je aanvankelijk nog niet aan gedacht hebt.

Verder gekeken naar My Discoveries van Amsterdam en hier ben ik wel enthousiast over. De lijsten, recencies die je kan maken lijkt mij erg leuk en nuttig. World Cat vond ik daarentegen iets minder overzichtelijk maar daar is zo te zien wel weer meer mogelijk. Fijn dat je zelf kan bepalen wat je openbaar en besloten maakt.Ding 22

Ik heb alle artikelen doorgenomen van ding 22 Bibliotheek 2.0. Natuurlijk ben ik al aangemeld bij Bibliotheek 2.0 zoals volgens mij iedereen die 23 dingen doet al gedaan heeft. Natuurlijk moet de bibliotheek zich verder ontwikkelen met 2.0 als we mee willen blijven doen. Je krijgt hierdoor meer contact met de klant. Klanten en personeel onderling kunnen informatie uitwisselen. Het is eenvoudig, snel en kan wereldwijd. Goed om bibliotheeksystemen samen te laten werken en om er ook open systemen van te maken. En om het voor de klant persoonlijker te laten maken door bijvoorbeeld mijnbibliotheek of My Discoveries.

donderdag 3 juni 2010

Ding 19 en 20

Ding 19
Als fondsenwerver is netwerken natuurlijk erg belangrijk. Dus met interesse mij gestort op ding 19. Veel netwerken zijn mij wel bekend, zoals hyves, facebook, linkedIn maar heb nergens een profiel aangemaakt. Leuker vind ik het om mensen op te zoeken. Dus dat nu ook maar gedaan. Dizzie kende ik niet en erg leuk om er eens rond te kijken. Sociale netwerken zijn uitermate geschikt om informatie uit te wisselen. Bibliotheek 2.0 en de bieb Ning vind ik erg informatief en goed omdat je kan reageren op elkaar. Toch verzand ik vaak in de hoeveelheid informatie of informatie die mij niet interesseert en haak ik soms (te?) snel af.
Om in contact te treden met klanten (zoals biebkidz), personeel te vinden, om tips te geven en te krijgen is dit erg handig.

Ding 20
Net zoals met LibaryThing is het ook met de muziek zo dat ik alleen sesamstraat -en piratenliedjes luister. Daarom erg leuk om bij MuziekOnline te kijken en vooral (net als bij LibaryThing) ideeën op te doen waar je normaal gesproken niet zo snel op zou komen.
Toevallig kreeg ik vorige week een verzoek om te kijken of het mogelijk is om een soort leeskring te organiseren maar dan over muziek. Dan is dit erg leuk om te gebruiken.
Verder lijkt het mij goed om eens te kijken naar de muziekcollectie die wij nu aanbieden aan onze klanten. Moet dat misschien (ook) op een digitale manier?

woensdag 2 juni 2010

Ding 18 Libary Thing

Het aanmelden met de 23dingen gebruikersnaam en wachtwoord bevalt mij steeds beter. Het is prettig om eerst eens kijken hoe iets werkt en of het bevalt voordat ik uiteindelijk beslis of ik mij wel of niet persoonlijk in ga schrijven.
Dit dus ook gebruikt om LibaryThing te ontdekken. Geweldig, succesvol concept. Het leuke hiervan is om in elkaars boekenlijsten te kijken en zo tips te krijgen of elkaar te geven. Persoonlijk lees ik op dit moment alleen kinderboeken, maar gelukkig staan deze ook op LibaryThing , maar jammer genoeg niet veel...
Voor de bibliotheek lijkt het mij leuk om dit te promoten onder al onze klanten (ook de leeskringlezers, zij zijn volgens mij ideale LibaryThing klanten). En verder is dit hele concept te gebruiken in mijnbibliotheek.nl.
En persoonlijk om leuke ideeën op te doen (en daarmee kan je dus weer klanten tippen...)